Erken Membran Rüptüründe Antibiyotikler
Cochrane derleme özeti
Suları erken gelen kadınlara verilen belirli antibiyotikler bebek sağlığını iyileştirir. Çok erken doğan bebeklerin sağlığında ilk günlerde, bazen yaşam boyu sürebilen bozulma ihtimali daha fazladır. Erken doğum (37 haftadan önce) suların erken gelmesine olduğu kadar belirlenememiş bir enfeksiyona da bağlı olabilir.
Toplam 6872 kadın ve bebeğini inceleyen 22 araştırmanın bu derlemesinde suları erken gelen kadınlara verilen belirli antibiyotiklerin, kısa vadede bebeğin rahim içinde kaldığı süreyi uzattığını gösterdi. Antibiyotikler enfeksiyonları azalttı, ancak daha fazla bebeği kurtarmadı. Bir antibiyotik (co-amoksilav) nekrotizan enterokolit olan bebek sayısını artırdı. Antibiyotiklerin çocukların sağlığına uzun vadede (7 yaş) küçük bir etkisi var görünse de rutin olarak verilmesini tavsiye etmemizin nedeni kısa vadede sağlanan bu gibi avantajlardır.
Kaynak
Kenyon S, Boulvain M, Neilson J. Antibiotics for preterm rupture of membranes. Cochrane Database of Systematic Reviews 2013, Issue 12. Art. No.: CD001058. DOI: 10.1002/14651858.CD001058.pub3
Orijinal özet için: Erken Membran Rüptüründe Antibiyotik
Tam metin için: Tıbbi Özet Ve Tam Metin
Etiketler: